Повече от три милиарда души по света са под карантина като

...
Повече от три милиарда души по света са под карантина като
Коментари Харесай

Почти половината население на планетата е под карантина

Повече от три милиарда души по света са под карантина като мярка за прекъсване на разпространяването на ковид COVID-19, оповестява Businesstimes.

Глобалният брой на смъртните случаи набъбна до над 20 000 души, а Испания стана втората страна след Италия на световната карта на болестта, в която жервите на пандемията са повече от тези в Китай - страната, която първа мина през тежкото изпитание .

" COVID-19 заплашва цялото човечество и всички би трябвало да се борим ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. " Глобалните дейности и солидарността са от решаващо значение. Реакцията на страни поотделно няма да бъдат задоволителни. "

Пазарите се възвърнаха, откакто Вашингтон разгласи подтикващ пакето от 2 трилиона $, с цел да се защищити от икономическия срив, до момента в който държавните управления в други страни също подхващат все по-драстични ограничения за преодоляване на епидемиите.

Карантината в Индия за нейното население от 1,3 милиарда души сега е най-мащабната на национално равнище.

В Русия президентът Владимир Путин отсрочи общественото гласоподаване на конституционните промени за идната седмица, като прикани хората да си оказват помощ и да следват инструкциите, дадени от медиците и управляващите.

Във Англия наследникът на трона принц Чарлз стана последната високопоставена фигура, която даде позитивен тест за зараза, до момента в който министър председателят Борис Джонсън похвали реакцията на страната в оправянето с епидемията, макар обвиняванията, че работи постепенно.

Основните стопански системи от Г-20 организират онлайн среща на високо ниво за видеоконференция през днешния ден, с цел да обсъдят световен отговор на рецесията, дружно с 27-те водачи на Европейския съюз - новият епицентър на пандемията. 

Срещата на върха идва след конферентния диалог сред министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20 при започване на седмицата.  

Китай стартира да облекчава драконовските си ограничения за свободно придвижване в провинция Хубей - първичният епицентър на огнището - откакто страната не оповестява за нови случаи, с изключение на тези, които идват от други страни. Огромни тълпи задръстиха влакове и рейсове, до момента в който 50 милиона души от провинцията се възползваха от първата си опция да пътуват.

В Испания обаче броят на смъртните случаи нараства до 3 647, откакто в последните 24 часа починаха над 738 души. Правителството разгласи договорка за 432 милиона евро (677 милиона S $) за закупуване на медицински материали от Пекин.

" Хората, умиращи сами "

Медицинският служащ Гилен дел Барио от университетската болница " Ла Пас " в Мадрид описа какво се е случило в границите на единствено една нощ.

" Наистина е мъчно. Имаше хора с тресчица в продължение на няколко часове в чакалнята ", съобщи 30-годишният мъж пред Агенция Франс Прес.

" Много от сътрудниците ми плачеха, тъй като имаше хора, които умираха сами, без да могат да видят фамилията си за финален път ", споделя той.

Франция и още шест страни от Европейски Съюз се причислиха към Испания и Италия, като упорстват Германия и Холандия да разрешат издаването на взаимни европейски облигации, с цел да понижат разноските по заеми и да стабилизират стопанската система на еврозоната.

Случаите с ковид се популяризират и в Близкия изток, където смъртността на Иран надвиши 2000 души, и в Африка, където няколко страни оповестиха изключителни положения.

А в Япония, която отсрочи тазгодишните олимпийски игри, губернаторът на Токио прикани жителите да останат вкъщи този уикенд, предупреждавайки за вероятен „ взрив “ на болестта. Тези предизвестия бяха подценени от доста японски жители, които се разходиха в парк Уено в Токио, с цел да прегледат цъфналите череши. Цъфтенето на черешите и вишните в Япония, известно като сезонът на " сакура ", е едно от най-красивите естествени феномени, което събира хиляди локални и задгранични жители всяка пролет. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР